Advertisements

Μια και μοναδική “Ταϋγέτη”

Η Ταϋγέτη Μπασούρη γεννήθηκε το 1914. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και αργότερα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1943 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Είχε ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Η ίδια ποτέ δεν έκρυψε τα πολιτικά της φρονήματα και τιμωρήθηκε για αυτά. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εξορία. Πρώτα στο Τρίκερι, μετά στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Όπως οι περισσότερες εξόριστες, έτσι και η Ταϋγέτη, στους τόπους εξορίας έζησε ακραίες και δύσκολες συνθήκες. Η ίδια είχε εκμυστηρευτεί στους φίλους της ότι είχε φάει ξύλο από χωροφύλακες, ακόμα και κατάβρεγμα με νερό μέσα στο χειμώνα.

Οι ξυλοδαρμοί ήταν κάτι που δεν ξέχασε ποτέ η ηθοποιός. Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία και πάσχοντας από γεροντική άνοια, το μόνο που επαναλάμβανε ήταν τα περιστατικά βίας σε βάρος της. Η αγωνίστρια ηθοποιός ανέφερε με ικανοποίηση ότι δεν υπέκυψε και δεν υπέγραψε την περίφημη δήλωση μετανοίας.

www.kar.org.gr_2016-01-18_20-42-59_screenshot_12

Η Ταϋγέτη Μπασούρη έγινε γνωστή μέσα από τους κωμικούς της ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τις περισσότερες φορές οι ρόλοι που ενσάρκωνε περιστρέφονταν γύρω από το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της και είχαν έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού.

Η ηθοποιός γνώριζε ότι δεν ήταν όμορφη, ωστόσο δήλωνε ότι είχε φωτογένεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, αυτός ήταν και ο λόγος που την προσέλαβαν στον κινηματογράφο. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του Θανάση Βέγγου, καθώς ο αξέχαστος κωμικός της έδειχνε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Από το 1951 υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) υποδυόμενη κυρίως κωμικούς ρόλους. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που συμμετείχε ανήκουν Η Κάλπικη λίραΟ παπατρέχας και οι Δυο τρελοί και ο ατσίδας.

Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στη σειρά «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή». Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992. Η τελευταία της συμμετοχή στο θέατρο έγινε στο διασκευασμένο για παιδιά, από τον Αλέξη Σολωμό, έργο του Μπέρναρντ Σο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι».

Το 1993 έχασε την αδερφή της και από το 1995-1996 ζούσε με την εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου, στους Αγίους Αναργύρους, πάσχοντας από άνοια. Πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2003 σε ηλικία 89 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Κηδεύτηκε στους Αγίους Αναργύρους.

Φιλμογραφία

1955 Η κάλπικη λίρα

1956 Ο ζηλιαρόγατος

Γραφείο συνοικεσίων

1957 Αγιούπα

Μπαρμπα Γιάννης κανατάς

1958 Χαρούμενοι αλήτες

Ένας ήρως με παντούφλες

1959 Όσο υπάρχουν γυναίκες

Ο θησαυρός του μακαρίτη

Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα

1960 Αγνές ψυχές

Ο Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών

1962 Λαφίνα

Το πιθάρι

Πονεμένη μητέρα

Τέρμα τα δίφραγκα

Ο άντρας της γυναίκας μου

Τα Χριστούγεννα του αλήτη

1963 Οι τουρίστες

Οι ανιδίκευτοι

Το τεμπελόσκυλο

Εμείς τα μπατιράκια

1964 Ζωή γεμάτη πόνο

Σχολή για σωφερίνες

Ζητιάνος μιας αγάπης

Είναι μεγάλος ο καημός

Εξω φτώχεια και καλή καρδιά

Μια εβδομάδα στον παράδεισο

1965 Η προδομένη

Φτωχό μου σπουργιτάκι

1966 Ησαΐα χόρευε

Ο παπατρέχας

Προξενήτρα πράκτωρ 017

Ο Μελέτης στην άμεσο δράση

Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός

1967 Πάρε κόσμε

Η χαρτορίχτρα

Ένας απένταρος λεφτάς

Από λαχτάρα σε λαχτάρα

Ο Μανωλάκης ο τέντυ μπόϊς

Τρελός, παλαβός και Βέγγος

Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης

1968 Ο κούκλος

Ο μπακαλόγατος

1969 Προκόπης ο απρόκοπος

1970 Δυο τρελοί και ο ατσίδας

1979 Ο φαλακρός μαθητής

1984 Άννα Πετρή

1987 Όνειρο αριστερής νύχτας

Πατρίς, ληστεία, οικογένεια

Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι

1991 Φανουρόπιτα

1993 Ζωή χαρισάμενη

1996 Μη μου άπτου

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: